Free shipping for orders over €50!
3 közkedvelt hűsítő gyógynövény a nyári forróság ellen
Nyakunkon a nyár minden áldásával és minden nehézségével. Utóbbihoz tartozik a forróság, melyet igen nehéz elviselni mostanában. Talán kevesen tudják, hogy a meleg napokban a gyógynövények és fűszerek is nyújthatnak némi enyhülést.
A kínai orvoslás tanításai szerint mindent a világon besorolhatunk két csoportba: a jin és a jang világába. Ami azt jelenti, hogy a világunk a két ellentétes pólus révén működik, egymással alkotnak egészet.
Nincs ez másképpen az ételekkel, italokkal, gyógynövényekkel kapcsolatban sem. Ha tovább haladunk e logika mentén, akkor nyilvánvaló, hogy az évszakok is besorolhatóak valamelyik kategóriába.
Nos a nyári száraz, meleg időjárás jang állapot, vagyis ha ellensúlyozni akarjuk a meleg érzetünket, akkor olyan táplálékot, kell magunkhoz vennünk, mely a hűvös, nedves minőséget erősíti bennünk.
Hűsítő gyógynövények, hűsítő ízek
A nyári hónapokban úgy teremthetünk tehát jobb közérzetet, ha hűtő típusú fűszereket-, gyógynövényeket fogyasztunk, hűtő típusú ételeket eszünk.
Az ízek közül a savanyút válasszuk, mert az hőt von el a szervezetből. Emellett segíti az izzadást, ami tudvalevőleg test hőmérsékletének csökkenésével jár.
Az, hogy milyen ízeket kívánunk, még azt is megmutatja, hogy éppen melyik szervünk szeretné, ha támogatnánk kicsit: ugyanis szervezetünk mindig jelzi, hogy mire van szüksége.
Ha ezzel kapcsolatban több információra vagy kíváncsi, ajánljuk neked az 5elemkonyha Ízkalauz című cikkét!
A legelső szabály, mindig azok a gyümölcsök és zöldségek a legegészségesebbek szervezetünk számára, melyeknek éppen idénye van! Ezt se felejtsük el, amikor étrendet állítunk össze.
Hűsítő fűszer- és gyógynövények
Nos,ezek közül első helyen kell említenünk a borsmentát, melynek vannak még rokonai, úgymint a fodormenta és a macskamenta.
A borsmenta egyik tulajdonsága, hogy a hidegérzékelő idegsejtekre hat, ezért rendkívül jó hűsítő teát lehet belőle készíteni. Nem véletlenül használják a nyári koktélokban és a fagylaltok ízesítőjeként is.
Ráadásul a könnyű nyári ételek díszítője és kiegészítője is lehet. Emellet persze az emésztőszervekre is jó hatással van, és bár nyáron igyekszünk könnyű nyári ételeket fogyasztani, mégsem árt elrágcsálni néhány levelet egy kiadós vacsora után.
A menta kámforral együtt a hűsítő testápoló krémek összetevője is lehet, hiszen csökkenti a gyulladást, hűti a bőrt.
Mentás eperkoktél – csak frissen fogyasztva!
Hozzávalók (1 adag)
10 dkg eper
1 dl 100%-s birslé
2 dl víz
1-1 teáskanál méz és apróra vágott friss mentalevél
Néhány fortély a klasszikus menta tea elkészítéséhez
A mediterrán országok és az arab vidék nyári forróságában igazi felüdülés a forró menta tea, ízesítik kardamommal, mandulával és fenyőmaggal.
Egy kancsó menta tea elkészítéséhez elég két szál friss mentát és egy kevés friss citromfüvet használni. Ha mindezt két liter forró vízzel leforrázzuk, már 10 perc után fogyasztható italt kapunk.
Minél tovább hagyjuk állni, a színe annál sötétebb lesz. A mentát kétszer-háromszor is újraforrázhatjuk, és a főzete még akkor is kellemes ízű marad.
A menta nagyon sokféleképpen felhasználható. Erre mutat néhány példát a Sokszínű vidék oldal cikke.
A masszírozás mentával
A borsmenta illóolaja kiválóan alkalmas arra, hogy felfrissítsük fáradt testrészeinket. Csökkentheti a fejfájást, koncentráltabbá tesz minket, ha a halántékunkat masszírozzuk be vele, vagy inhallálunk tenyérből vagy zsebkendőből.
A törékeny hibiszkusz erősebb, mint gondolnánk
A hibiszkus szintén a keleti, főleg arab országok kedvelt gyógynövénye. Nem véletlenül, hiszen, vérnyomáscsökkentő hatású, amely a nyári forróságban igen kedvező lehet. Rendszeres fogyasztása a szívroham és az agyvérzés kockázatát csökkentheti. Mivel rendkívül jó antioxidáns hatású, ezért az immunrendszert is támogatja.
Hogy egy igazi különlegességgel szolgáljunk, mutatunk nektek egy mangó- hibiszkuszvirág zselé receptet.
A hűsítő „zöldnyugtató” – a citromfű
Ahogyan a mentát, úgy a citromfüvet is nagyon könnyű felismerni, hiszen ha leveleit ujjaink között összemorzsoljuk, jellegzetes, kellemes citrom illat száll felénk.
Mivel magas a flavonoid tartalma, ezért rendszeres használatával még a súlyos betegségek leküzdését is támogathatja, továbbá az alvászavarok, ideges eredetű emősztőszervi problémák ellen is kiváló. Íze miatt elsősorban levesek, pudingok, krémek ízesítője is egyben
Találtunk egy elbűvölő receptet a Vitalitás Magazin honlapján:
Citromfüves varázsital
Hozzávalók:
750 ml víz,
1 kisebb db friss gyömbér,
5-6 friss citromfű levél,
1 db citrom,
nádcukor, méz,
2-3 db friss mentalevél
Elkészítés: Hámozzuk meg a gyömbért, és vágjuk fel vékony szeletekre. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a felszeletelt gyömbért, a leveleket, a citrom vékonyra szeletelt héját, édesítsük ízlés szerint. Fedjük le, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át: jéggel és citromkarikákkal díszítve kínáljuk. Hűtőszekrényben 2-3 napon keresztül eláll, ezért előre is elkészíthetjük. Nem csak finom: egy kiadósabb étkezés után remekül serkenti az emésztést.
Hogy teljesebb legyen a kép, nézzük, milyen gyümölcsöt és zöldséget ajánlunk, melyek hűsítő jellegűek:
Akkor mutassunk meg két hűsítő fűszert is!
Bazsalikom Koriander
A koriander és a bazsalikom a tőlünk kicsit délre élő népek ismert és elengedhetetlen alap-fűszernövénye. A levestől a húsig, a körettől a tésztafélékig majdnem mindenben megtalálhatóak, és ennek természetesen egyik oka, hogy hűsítenek.
Krémmester BÓNUSZ
A Krémmester krémek között is találhatunk olyanokat, melyek amellett, hogy ápolják a bőrünket, kellemes, hűsítő hatásukkal a nagy nyári meleg kedvenceivé válhatnak a konditermekben vagy füdőzés után.
Válogass kedvedre!