Ingyenes szállítás 15.000 Ft rendelési összeg felett!
Gyógyító fűszerek az asztalon 2. A rozmaring
Előző cikkünkben, melyben a fűszerek áldásos erejéről beszéltünk, megtudhattuk, miért is rendelkeznek olyan óriási gyógyító tulajdonságokkal a fűszerek.
Most azokat a fűszereket vesszük sorra, melyek a legegészségesebbek mindközül, és ráadásul most, az ünnepi asztalokon is érdemes őket felsorakoztatni.
Gyógyító fűszerek: A rozmaring jótékony hatásai
Soha nem gondoltuk volna, de a rozmaring neve azt jelenti „Tengerek harmata”. A név eredete talán jobban érthető, ha tudjuk, hogy a mediterrán tájak egyik jellegzetes növényéről van szó. Múltjával kapcsolatban számtalan érdekességet sorolhatunk fel. Az ókori Görögországban gyakori volt, hogy rozmaringból font koszorút hordtak a fejükön azok, akik azt szerették volna, hogy agyuk frissen, fiatalosan működjön.
Ma már számos kísérlet, gyakorlati tapasztalat bizonyítja, hogy memória- és éberségi teszteken jobban teljesítenek azok, akiknek a környezetében a teszt végzésekor rozmaringolajat párologtatnak.
A mondák szerint Mária egy ízben a rozmaring bokrokon szárította a köpenyét, és így változtak az akkor még fehér virágok kék színűvé. Egyes népek a rozmaringnak védelmező tulajdonságot is tulajdonítottak, ezért újévkor rozmaring csokrot ajándékoztak egymásnak.
A rozmaring a hűséget is szimbolizálja egyes népek hagyományaiban.
Gyógyító fűszerek: A rozmaring hatóanyagai
A növény illóolajat (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz.
Teája:
- étvágygerjesztő, epehajtó, idegerősítő, görcsoldó, szívnyugtató
- csökkenti a menstruációs görcsöket, klímaxos panaszokat
Rozmaring olaj:
- fürdővízben frissítő hatású
- belsőleg szabályozza a mellékvesét, vizelethajtó, izzasztó
- szívidegesség, ritmuszavar ellen
- általános erőnlét fokozására
- emésztőrendszer erősítésére
- májcirózisra, epehólyag gyulladásra,
- külsőleg izomfájdalmak esetén
- reuma ellen
A konyhában a húsok pácolásakor is gyakran használják. Ennek oka a kellemes ízen kívül, hogy antibakteriális hatása miatt megakadályozza a húsok gyors romlását. Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség- és gombaételekhez is finom.
Gyógyító fűszerek: Jó tudni a rozmaringról!
Várandósság, szoptatás ideje alatt illóolajának alkalmazása nem ajánlott!