Ingyenes szállítás 15.000 Ft rendelési összeg felett!
Gyógyító fűszerek az asztalon 4. rész – A fahéj
Kinek ne lett volna kedvence gyerekkorában a fahéjas tejberizs vagy tejbegríz. Érdekes aromája és illata biztosan sokak orrában ott van még, csak a fahéj említésére is.
Szüleink nem biztos, hogy tisztában voltak vele, hogy a fahéjjal bizony gyógyító fűszereket adtak nekünk, melyek mikrobiális tulajdonságuknál fogva akár jó szolgálatot is tehettek nekünk alkalomadtán. A fahéjat azonban nem csak ennek az egy tulajdonságának köszönhetően tisztelhetjük.
Mai írásunk a fahéj hatásának „titkaiba” avat be minket.
A fahéj eredete
Azon már talán meg sem lepődnek előző írásaink olvasói, hogy a fahéj is az emberiség legrégebben ismert fűszernövényei közé tartozik. Már közel 3000 évvel ezelőtt is ismerték előnyeit és felhasználásának módjait. Tudtak véralvadásgátló hatásáról, agytevékenységet serkentő erejéről.
Ternészeteseb a tudományos kutatásoknak köszönhetően mára már számtalan egyéb tulajdonságára is fény derült.
A fahéj előállítása és összetevői
A fahéj valóban egy bizonyos fának a barna héjából készül. A lehántolt kérget egy napig száradni hagyják, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik és felveszi azt a formát, melyet mi is ismerünk. A kis pálcikaforma jellegzetes és dekoratív.
A fahéjnak egyik fajtáját mi itt, Európában is előszeretettel használunk, ez a ceyloni, fűszeres, mégis lágyabb ízű. A másik inkább az amerikai kontinensen népszerű, a kínai Cassia fa kérgéből készül, és csípősebb, mint ceyloni testvére.
A fahéj jótékony hatásait a benne található fahéjaldehidnek, fahéjalkoholnak és a cinnamil-acetátnak köszönheti. Az aldehideknek köszönhető véralvadást gátló hatása, mely a vértisztításban is jelentős szerepet tölt be, és a keringésre is jó hatással van.
Tulajdonképpen ez az alapja annak a tulajdonságának is, melyért a reumás betegek lehetnek hálásak, hiszen ezek az anyagok a gyulladások csökkentésére is jó hatással vannak.
A fahéj mikrobiális hatásának köszönhetően képes megállítani bizonyos baktériumok és gombák elszaporodását a szervezetben, melyek a gyulladások kialakulásáért is felelősek.
Ez a tulajdonsága jó szolgálatot tesz az egyes élelmiszerek tárolásakor is.
A fahéj jótékony hatásai
Az előbb említett hatások mellett jelentős hatása van:
Az emésztésre
Illóolajai, cseranyagai támogatják az emésztést azáltal, hogy serkentőleg hatnak a gyomor és a bélrendszer működésére. Indiában rendszeresen alkalmazzák a puffadás csökkentésére, teájával pedig az emésztés serkentését célozzák meg.
Segíti a fogyást
Mivel serkentőleg hat a gyomornedvekre, ebből következik, hogy az anyagcsere folyamatokat is meggyorsítja. Kellemes kiegészítője lehet a fogyókúráknak. A vérkeringésre gyakorolt serkentő hatása révén pedig a méregtelenítés katalizátora egyben. Ráadásul édeskés-fanyar íze még a cukor utáni vágyat is képes csökkenteni
A fahéj az immunrendszer támogatója
Mivel nagyszámú antioxidáns is található benne: a világ 10 legerősebb antioxidánsa között tartják nyilván. Nagyon magas mangán tartalmának köszönhetően, eredményesen képes felvenni a harcot az antioxidánsokkal, és így segít a szervezet megújításában.
A fahéj a bőr szépségének megőrzésében is alkalmazható
Már az egyiptomi szépségápolás is tisztában volt vele, hogy a fahéj tonizálja a bőrt, ezért előszeretettel keverték krémekbe, masszázsolajokba a kívánt hatás elérése céljából, a bőrfiatalítás érdekében.
Ízületi gyulladások ellen is: fahéj
Ebben az esetben a belsőleges használatot ajánlják a szakemberek. Azt állítják, ha naponta isznak e betegségtől szenvedő embertársaink olyan teát, melybe mézben elkevert fahéjat tesznek ízesítésként, akár végleg búcsút mondhatnak ízületi fájdalmaiknak. Természetesen, azért kis kitartásra és türelemre szükség van a kúrához.
A fahéjnak enyhe fájdalomcsillapító hatása is van
Ez annak köszönhető, hogy a hatóanyagai képesek eltávolítani azokat a hormonhatású lipideket, melyek allergiás reakciók esetén, gyulladások alkalmával szabadulnak fel a szervezetben. Ezzel a tulajdonságukkal képesek utánozni néhány fájdalomcsillapító gyógyszer működési elvét.
Csökkenti a vér koleszterin és vércukor szintjét
Az Egyesült Államokban végzett kutatásban vizsgálták a 2-es típusú cukorbetegség, a koleszterin szint és a fahéj kapcsolatát. Negyven napon át, fahéj tartalmú tablettákat szedtek a kísérleti alanyok. Az eredmény rendkívül sikeres lett, ugyanis a vér triglicerid tartalma, a glükóz és a káros koleszterin mind-mind 30 %-kal csökkent a kísérleti alanyok vérében.
A fahéj fogyasztását se vigyük azért túlzásba!
A fahéjban ugyanis van egy úgynevezett kumarin nevű anyag, ami nagy mennyiségben rossz hatással van a májra, akár annak gyulladását is okozhatja.
A kumarin tulajdonképpen más növényekben is megtalálható, mint például a levendula, a borsmenta, de ilyen nagy mennyiség a fahéjra jellemző csak. A két fajtája közül a Cassia fából nyert a veszélyesebb, mert annak lényegesen magasabb a kumarin tartalma.
Érdemes a fahéjat kis rudacskákban vásárolni, mert akkor el tudjuk dönteni, hogy melyik a Cassia, és melyik a ceyloni fajta. Az előbbi egy nagy rúddá csavarodva szárad meg, a másik viszont olyan, mintha egy szivar lenne, több vékony réteg van egymásra tekeredve. A vizsgálatok szerint az a mennyiség, ami már akár májkárosodást is okozhat, az 25 milligramm.
Éppen ezért érdemes odafigyelni a gyerekekre, mert számukra sok olyan édesség készül, mely fahéjjal van ízesítve: müzlik, sütik, kekszek, mézes puszedli. Legyünk óvatosak ezekkel!
Rajtuk kívül a várandós kismamáknak és a májbetegnek érdemes odafigyelni az elfogyasztott fahéj mennyiségére.
Természetesen a Krémmester is tudja, hogy milyen áldásos hatása van a fahéjnak! Egyik masszázskréme kifejezetten fókuszba állítja a fahéjat! Ez a Cellulit masszázsolaj. Aki viszont realxálni szeretne, annak a citromfű ajánlott, míg a frissító rozmaring a harmadikban található! Mindenki válogasson kedvére!